HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
ÉPÜLETGÉPÉSZETI, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.
Untitled Document
Klímaszerelés

A világon az első split légkondicionáló berendezés, amely külön vízellátás nélkül képes párásítani, szárítani.
A Daikin új Ururu Sarara berendezése.
A Daikin "Ururu Sarara" elnevezésű klíma a Daikin gyár legfejlettebb lakossági klímája. Funkcióját tekintve hűt, fűt, légtisztít, szárít, párásít és szellőztet. A gazdaságos üzemeltetésről az inverter vezérlésű kompresszor gondoskodik, míg a légtisztítás minőségéért a "flash streamer" technológia felel.

RÉSZLETEK megtekintése


Egy új ház építésekor érdemes megtervezni a klímát még akkor is, ha nem szereljük be azonnal. Mielőtt valaki rászánja magát légkondicionáló vásárlására, érdemes megkérdeznie egy szakembert, hogy az adott viszonyok között javasolja-e egyáltalán, és ha igen, milyet.

A szakemberrel való megbeszélés során ajánlatos tisztázni, hogy a lakásba ténylegesen szükséges-e a légkondicionáló berendezés, milyen készüléket vegyünk, hová kell azt tenni, és hogyan kell használni. Mindenekelőtt azt kell megtudni, hogy minden feltétel adott-e a beszereléshez. A készülékekből egyfolytában csöpög a hűtés folyamata során kicsapódott víz. Szinte mindig meg lehet oldani (az újonnan épülő házaknál persze egyszerűbb), de nem mindegy, hogyan. Meg kell próbálni olyan elvezetést csinálni, ami kívülről sem látszik.

Milyen készülékkel hűtsünk?

Split klíma


Ha egy szobát kell egy épületen belül lehűteni, akkor a split klíma a legjobb megoldás. A légkondicionálás ugyanolyan elven működik, mint a konyhai hűtőszekrény, csak itt a hűtő belseje a szoba, hátsó része pedig a külső légtér. A hűtőszekrény hátán (is) van egy kondenzátor, ami állandóan meleget csinál, ez a hő felesleges, így ezt kívülre kell vezetni, a split klímáknál ez a kültéri egység. Ennek elhelyezésére a legjobb, ha el tudjuk rejteni valahova, hogy ne zavarja az épület külső képét.

A hűtőgáz típusa környezetvédelmi kérdés, ezért a jobb berendezéseknél ma már környezetbarát gázokat alkalmaznak. Tudatos vásárlóknak ajánlható, hogy nézzenek utána, mivel működik a kiszemelt típus, mert a nagyon olcsó, akciós termékeknél még az is előfordulhat, hogy azt az R22 nevezetű gázt tartalmazzák, amelyet már betiltottak az Európai Unióban. Általánosságban R407c közvetítő közeget alkalmaznak, azonban a jobb berendezések R410a hűtőgázzal működnek, ezt persze a laikus vásárló nem tudja megkülönböztetni a régitől.

A beltéri egységek a szoba levegőjét cirkuláltatják, nem friss levegőt eresztenek be, tehát ezeknél időnként változatlanul szellőztetni kell. Egy átlagos berendezés körülbelül annyi áramot fogyaszt, mint egy mosógép, esetleg valamivel kevesebbet.

Hűtő-fűtő légkondicionáló készülék

Létezik olyan klíma berendezés, úgynevezett hűtő-fűtő készülék, amelyik télen fűteni is tud. Ezekből az olcsóbbak, és mindenki számára elérhetőbbek, plusz 2-3 fokig működőképesek. A nulla fok alatt használható készülékek ára jóval magasabb. Mindennapos, rendszeres fűtésre azonban ezek sem alkalmasak, inkább alkalomszerűen, néhány hűvösebb őszi, ill. tavaszi napon lehet őket erre a célra bekapcsolni.

Multisplit légkondicionáló készülék

Ha nagy a lakás, vagy több helyiséget akarunk hűteni, akkor a multisplit berendezést kell választanunk. Ebben az esetben egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik, de ez nem olyan, mint a fűtés, amikor a kazántól elindul egy cső, és leágazik minden fűtőtesthez, hanem minden beltéri egységet külön össze kell kötni egy csőpárral a kültéri résszel. Tehát három szoba esetén három beltéri egységhez háromszor két vezeték tartozik. Létezik ugyan már egy viszonylag új, három-négy éves fejlesztés, a VRV-rendszer, ami jobban hasonlít a központi fűtéshez, egy kültéri egység akár tíz beltérit is ellát, de ezt egyelőre irodaházakban szokták használni, lakások esetén még szinte megfizethetetlen.

Szokványos vagy inverteres légkondicionálók

A szokványos házi légkondicionálók ki-be kapcsolásos üzemmódban működnek. Azaz a beállított teljesítményfokozatban üzemelnek, míg el nem érik a kívánt hőmérsékletet, majd kikapcsolnak, később hőmérséklettől függően újra ki-be kapcsolnak.

Az inverteres készülékek kompresszorának fordulatszáma mindig a belső hűtési igényhez igazodik. Az inverter lényegében egy fokozatmentes teljesítményszabályzó, amely által az ilyen készülékek folyamatosan hűtenek, de kevesebb energiát használnak fel, kevésbé zajosak, és az áramfelvételük maximuma is kisebb, nem terhelik annyira a hálózatot, amely esetleg a már éppen a csúcsra járatott hagyományos klímát nem bírja el.

Klímakarbantartás: melynek keretében ellenőrizzük a gép megfelelő működését; vagyis ellenőrizzük az üzem közbeni nyomás értékeket, a hűtőközeg mennyiségét (ha szükséges, pótoljuk a hiányzó közeget), az automatikát, a villamos berendezéseket, takarítjuk a hőcserélőket, a kondenzátort és az elpárologtatót, továbbá tisztítjuk a rendszerben lévő szűrőket, s amennyiben szükséges, az elektrosztatikus szűrőt cseréljük.

Az éves karbantartással megelőzhető a baj

A működés során fellépő leggyakoribb hiba az, hogy elpiszkolódik a szűrő, mivel a készülék a szoba levegőjét cirkuláltatja, ami poros. (Néha eldugulhat a cseppvízelvezető cső is.) Gondot kell fordítani a szűrő tisztítására, ezért a hűtéstechnikai berendezések karbantartása évente javasolt. Tavasszal, mielőtt a szezonjuk elkezdődne, át kell vizsgáltatni a készülékeket. Előfordulhat még, hogy elszökik a hűtőgáz, leég a motor. A szűrökön kívül a cseppvízelvezető csöveket is tisztítani kell, mert a pangó vízben baktériumok tudnak megtelepedni, amelyek a szoba levegőjébe kerülhetnek, és belélegezve a légiós betegséghez hasonló tüneteket okozhatnak. Ezt a betegséget a franciák az algériai háború idején diagnosztizálták, amikor meghalt katonák tüdejébe belélegzett baktériumot találtak. Ez a baktérium a klímaberendezésekben is meg tud telepedni, de viszonylag könnyű észrevenni, mert nagyon kellemetlen szag terjeng tőle a helyiségben. Csak speciális vegyszerrel lehet kitisztítani, és már kis berendezéseknél is előfordulhat.
BEMUTATKOZÓ VIDEÓ
PARTNER AJÁNLÓ
Aktuális | Elérhetőség | Bemutatkozunk | Referencia | Gázkazánok | Szolárrendszerek | Öntözőrendszerek | Geotermikus energia | Saunier Duval márkaszerviz | Klímaszerelés | Állami támogatás | Központi porszívó | Gépi vakolás, Dryvitozás | Partnerek | Honlapajánló |
Ideal-Comfort Kft. | A honlapot készítette: PilisCentrum.hu